Όλα τα θέματα που αφορούν την διατροφή
#220
Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να επαναφέρουν την παλιά αγαπημένη γεύση της ντομάτας και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Είναι πλέον κοινό «μυστικό» ότι οι ντομάτες, όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, δεν έχουν πλέον τη γεύση που είχαν. Ο λόγος αυτού είναι ότι οι καλλιεργητές έχουν δώσει προτεραιότητα σε τομείς όπως η προφύλαξη από ασθένειες και τα μικροβιοκτόνα, με αποτέλεσμα η αγαπημένη αυτή αρωματική γεύση της ντομάτας, πολλές φορές σήμερα να θυμίζει… άγουρο καρπούζι.

Για να επαναφέρει τη χαμένη γεύση της ντομάτας, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα προσπάθησε να βρει τους χημικούς συνδυασμούς που κάνουν τη ντομάτα νόστιμη και γευστική. Πρώτα, ταξινόμησαν το DNA και εξέτασαν τα χημικά που σχετίζονται με τη γεύση από 398 σύγχρονες ντομάτες. Έπειτα, επέλεξαν 160 δείγματα από τα 398 και έβαλαν 100 εθελοντές να τα βαθμολογήσουν ανάλογα με τη γεύση.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της γεύσης με αυτά των δειγμάτων χημικής και γενετικής ανάλυσης, οι ερευνητές κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα γονίδια που πλέον λείπουν και σχετίζονται με τη γεύση. Έπειτα μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τα «κακά» γονίδια στις σύγχρονες ντομάτες με τα «καλά» που αποκαθιστούν τη γεύση. Εκτός, μάλιστα, του ότι βρήκαν ένα τρόπο να κάνουν πάλι τη γεύση της ντομάτας όπως παλιά, οι ερευνητές παρέχουν με τη μελέτη τους στους καλλιεργητές μια ολοκληρωμένη γενετική ανάλυση.

Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιεργητές μπορούν τώρα να επιλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες γενετικούς δείκτες τα φυτά που συγκεντρώνουν τα περισσότερα επιθυμητά γνωρίσματα κι έτσι να διασταυρώσουν πιο εύκολα 2 διαφορετικές ποικιλίες και να δοκιμάσουν το αποτέλεσμα σε πρώιμα στάδια.

Σε κάποιες ποικιλίες, βέβαια, η γλυκύτητα συνδέεται με μικρότερο μέγεθος, αλλά αν πρόκειται να απολαύσουμε την ντομάτα όπως παλιά, δεν μας πειράζει καθόλου!

Πηγή: clickatlife.gr
Advertisement

Ασφαλεια απο 7€ τον μηνα / Εως 12 ατοκες δοσεις